ZÖLDBORSÓS HÚSTEKERCS



A tekercs tetejére készítettem egy sajtos besamelmártást, de alapvetően ez elhagyható.
Ízben nem ad hozzá olyan sokat, mint ahogy eredetileg gondoltam.



HOZZÁVALÓK 1 TEKERCSHEZ:

a húsos részhez:

350 g darált pulykahús
1 db tojás
30-40 g zabpehely
3 gerezd fokhagyma
só, bors, petrezselyem

a borsópüréhez:

450 g zöldborsó
só, petrezselyem

a tetejére a besamelmártáshoz: (elhagyható)

300 g vaj
3 evőkanál búzafinomliszt
350 ml tej
só, bors, szerecsendió
70 g reszelt sajt


ELKÉSZÍTÉS:

1. A zabpehely kivételével a hús hozzávalóit összegyúrjuk.
Végül annyi zabpelyhet adunk hozzá, hogy nyújtható állagot kapjunk.
Pihentetjük, míg a zöldborsót elkészítjük.


2. A zöldborsót enyhén sós vízben megfőzzük. Ha mirelit, zsenge zöldborsót használunk, ez annyi idő, míg felforr.
Ledaráljuk, vagy krumplinyomón áttörjük. (Esetleg villával, de ez elég fárasztó, mert nagy mennyiség.)
Csipet sót és petrezselymet keverünk bele.


3. A húst egy sütőpapírral fedett, zabpehellyel megszórt deszkán kinyújtjuk.
A hús felületére is szórjunk zabpelyhet (kb. 2-3 dkg), mert különben ráragad a nyújtófára.


4. Rákenjük a borsópürét.


5. A papír segítségével feltekerjük.
Végeit lekerekítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.


6. Előmelegített sütőbe, 180 fokon - légkeveréssel - 10 percig sütjük.
Aki nem szeretne rá besamelt az 25 percig süsse.

7. Ezalatt elkészítjük a besamelt.

Vajat megolvasztjuk, ráteszzük a lisztet, habverővel keverünk rajta 2-3-at, majd kevés tejjel felöntjük. Simára dolgozzuk, majd hozzáöntjük a maradék folyadékot is.
Fűszerezzük.
Állandó kevergetés mellett besűrítjük.
Levesszük és a reszelt sajtot is hozzáadjuk.

8. Óvatosan kivesszük a hústekercset és egyenletesen elosztjuk a felületén a besamelt.


Visszatoljuk és még 15-20 percig sütjük, míg a teteje szépen megbarnul.
Felszeletelés előtt 5 percet pihentetjük.


Petrezselmyes rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések