UFÓINVÁZIÓ



Avagy, krumplis-savanyított káposztás-kolbászos lepénykék.

A receptet egy boszniai oldalon találtam. (
https://domacirecepti.net/posne-lepinje-sa-krompirom-i-kupusom/) Eredetileg azt szerettem volna elkészíteni, de mire a végére értem egyrészt lett belőle egy adag bukta (mert úgy gondoltam, jó alkalom ez arra, hogy kipróbáljam a buktasütő formámat), másrészt pedig az ufók is megszálltak...👽👽👽
Ráadásul ez egy böjti étel, amibe sikerült belerondítanom némi kolbásszal.
😠
Azt már meg sem merem említeni, hogy olajban kellett volna kisütni, de nálam a tepsiben landolt...
Egy mentségem van: mindezek ellenére a végeredmény nagyon finom lett!!!
😉

 HOZZÁVALÓK 11 DB-HOZ:

a tésztához:

500 g liszt (nálam fele búzafinomliszt, fele teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 tasak szárított élesztő (= 7 g) vagy ennek megfelelő friss, 25 g
2 púpozott evőkanál zsír (kacsa, liba, vagy sertés)
1 teáskanál cukor
1 evőkanál négybors-mustáros fűszerkeverék
langyos víz

a töltelékhez:

450 g savanyított káposzta
2 db nagyobb burgonya
1 fej vörös vagy lila hagyma
100 g paprikás kolbász (elhagyható)
1 evőkanál olaj


ELKÉSZÍTÉS:

 1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.


2. A burgonyát enyhén sós vízben, megpucolva, kockára vágva megfőzzük.
Aki a káposztát nagyon puhán szereti, az a krumplival együtt párolja meg.


3. A hagymát és a kolbászt kockára vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk.


4. A krumplit villával összetörjük. Hozzákeverjük a káposzát és a kolbászos ragut.


5. A tésztát kettévesszük.
Enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval (min. 6-7 cm-es) kiszurkáljuk.


6. Fogjuk az egyes köröket és még laposabbra nyújtjuk. (kb. 0,5 cm-re)
Az egyikre ráhalmozunk egy jó adag tölteléket, majd egy másikkal befedjük.


7. A tészta széleit az ujjunk hegyével mélyen összenyomkodjuk.
Folytatjuk, míg a tészta elfogy.
Tetejüket villával megszúrkáljuk. 

8. Előmelegített, 180 fokos sütőben - légkeveréssel - 15-20 percig sütjük.
Akkor jó, ha enyhén barnák.


Aki még nem látott belülről ufót az most megnézheti...😁...barátságosnak tűnik...😊 

9. A tészta másik feléből lecsippentünk egy darabot.
Kibéleljük vele, a masszívabb sütőlemezre helyezett, buktaforma alját és szélét.


 10. Annyi tölteléket kanalazunk bele, amennyi csak belefér.
A tetejét újabb adag tésztával befedjük.
Ez nem lesz olyan szép - sőt kimondottan ronda -, mint az ufók, de ne aggódjunk, ez lesz az alja, így semmi nem fog látszódni a hullámokból.

Folytatjuk, míg megtöltjük a formát.


11. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.

Ugye, hogy végeredményben ezek is guszták lettek!


Melegen vagy langyosan fogyasszátok, de csak mértékkel, nehogy p(ufó)kok legyetek!😆😄😉

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések