UFÓINVÁZIÓ
Avagy, krumplis-savanyított káposztás-kolbászos lepénykék.
A receptet egy boszniai oldalon találtam. (https://domacirecepti.net/posne-lepinje-sa-krompirom-i-kupusom/) Eredetileg azt szerettem volna elkészíteni, de mire a végére értem egyrészt lett belőle egy adag bukta (mert úgy gondoltam, jó alkalom ez arra, hogy kipróbáljam a buktasütő formámat), másrészt pedig az ufók is megszálltak...👽👽👽
Ráadásul ez egy böjti étel, amibe sikerült belerondítanom némi kolbásszal. 😠
Azt már meg sem merem említeni, hogy olajban kellett volna kisütni, de nálam a tepsiben landolt...
Egy mentségem van: mindezek ellenére a végeredmény nagyon finom lett!!!😉
A receptet egy boszniai oldalon találtam. (https://domacirecepti.net/posne-lepinje-sa-krompirom-i-kupusom/) Eredetileg azt szerettem volna elkészíteni, de mire a végére értem egyrészt lett belőle egy adag bukta (mert úgy gondoltam, jó alkalom ez arra, hogy kipróbáljam a buktasütő formámat), másrészt pedig az ufók is megszálltak...👽👽👽
Ráadásul ez egy böjti étel, amibe sikerült belerondítanom némi kolbásszal. 😠
Azt már meg sem merem említeni, hogy olajban kellett volna kisütni, de nálam a tepsiben landolt...
Egy mentségem van: mindezek ellenére a végeredmény nagyon finom lett!!!😉
HOZZÁVALÓK
11 DB-HOZ:
a
tésztához:
500 g
liszt (nálam fele búzafinomliszt, fele teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 tasak
szárított élesztő (= 7 g) vagy ennek megfelelő friss, 25 g
2 púpozott
evőkanál zsír (kacsa, liba, vagy sertés)
1
teáskanál cukor
1 evőkanál
négybors-mustáros fűszerkeverék
langyos
víz
só
a
töltelékhez:
450 g
savanyított káposzta
2 db
nagyobb burgonya
1 fej
vörös vagy lila hagyma
100 g
paprikás kolbász (elhagyható)
1 evőkanál
olaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. A burgonyát enyhén sós vízben, megpucolva, kockára vágva megfőzzük.
Aki a káposztát nagyon puhán szereti, az a krumplival együtt párolja meg.
3. A hagymát és a kolbászt kockára vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk.
4. A krumplit villával összetörjük. Hozzákeverjük a káposzát és a kolbászos
ragut.
5. A tésztát kettévesszük.
Enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval (min. 6-7 cm-es) kiszurkáljuk.
Enyhén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval (min. 6-7 cm-es) kiszurkáljuk.
6. Fogjuk az egyes köröket és még laposabbra nyújtjuk. (kb. 0,5 cm-re)
Az egyikre ráhalmozunk egy jó adag tölteléket, majd egy másikkal befedjük.
Az egyikre ráhalmozunk egy jó adag tölteléket, majd egy másikkal befedjük.
7. A tészta széleit az ujjunk hegyével mélyen összenyomkodjuk.
Folytatjuk, míg a tészta elfogy.
Tetejüket villával megszúrkáljuk.
Folytatjuk, míg a tészta elfogy.
Tetejüket villával megszúrkáljuk.
8. Előmelegített, 180 fokos sütőben - légkeveréssel - 15-20 percig sütjük.
Akkor jó, ha enyhén barnák.
Aki még nem látott belülről ufót az most megnézheti...😁...barátságosnak tűnik...😊
9. A tészta másik feléből lecsippentünk egy darabot.
Kibéleljük vele, a masszívabb sütőlemezre helyezett, buktaforma alját és szélét.
10. Annyi tölteléket kanalazunk bele, amennyi csak belefér.
A tetejét újabb adag tésztával befedjük.
Ez nem lesz olyan szép - sőt kimondottan ronda -, mint az ufók, de ne aggódjunk, ez lesz az alja, így semmi nem fog látszódni a hullámokból.
Folytatjuk, míg megtöltjük a formát.
A tetejét újabb adag tésztával befedjük.
Ez nem lesz olyan szép - sőt kimondottan ronda -, mint az ufók, de ne aggódjunk, ez lesz az alja, így semmi nem fog látszódni a hullámokból.
Folytatjuk, míg megtöltjük a formát.
11. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Ugye, hogy végeredményben ezek is guszták lettek!
Ugye, hogy végeredményben ezek is guszták lettek!
Melegen vagy langyosan fogyasszátok, de csak mértékkel, nehogy p(ufó)kok legyetek!😆😄😉
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése