GRUZINCSIKI: OROSZ HÚSOS TÉSZTATEKERCSEK
Ez most - kivételesen 😀- nem saját recept. Egy orosz oldalon találtam. (https://vkusno.mirtesen.ru/blog/43814219796/Gruzinchiki) Nagyon megtetszett, így elkészítettem.
Egészen finom lett! Főleg a fokhagymás-paradicsomos sárgaréparagu jött be. Szerintem ez önmagában főtt tésztával is működne.
HOZZÁVALÓK
14 DB-HOZ:
a
tésztához:
300 g
búzafinomliszt
1 db tojás
hideg víz
a
töltelékhez és a mártáshoz:
300 g
darált hús
350 g
sárgarépa
2 db
vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál
sűrített paradicsom
só, bors,
petrezselyem
továbbá:
liszt a
tészta nyújtásához és panírozásához
1,5-2 dl
olaj a tekercsek tetejének pirításához és a vöröshagyma-sárgarépa pirításához
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 30 percet pihentetjük.
2. Ezalatt a darált húshoz hozzáadunk 1 db kisebb, kockára vágott vöröshagymát,
2 gerezd fokhagymát, sót, borsot és 1 evőkanál petrezselymet. (Ez utóbbi az
eredeti receptben csak dekorként szerepel, de nem árt az ízének.)
Ezt is állni hagyjuk, míg a tészta elkészül.
Ezt is állni hagyjuk, míg a tészta elkészül.
3. A sárgarépát nagy lyukon lereszeljük és 1 db kockára vágott vöröshagymával
és a maradék 2 gerezd fokhagymával együtt kevés olajon megfonnyasztjuk.
4. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra (kb. 0,2 cm) kinyújtjuk.
Én kétfelé vettem, mert nekem úgy könnyebb vele dolgozni, de első nekifutásra is kinyújthatjuk.
Én kétfelé vettem, mert nekem úgy könnyebb vele dolgozni, de első nekifutásra is kinyújthatjuk.
5. A tészta felületén elterítjük a húst. (Akinek van másik tésztája az a felét tegye rá, egyébként az egészet.)
6. Erre jön a hagymás-répás töltelék. (Akinek van másik tésztája az az 1/3-át
kenje rá, akinek csak 1 lapja van, az az 1/2 részét.)
7. Feszesen feltekerjük.
8. Kb. 1,5-2 cm vastagságúra felszeleteljük.
9. Kezünkkel kicsit legömbölyítjük az oldalait, majd a tetejét és az alját
lisztbe mártjuk.
A szeleteket 1,5-2 dl olajban (épphogy ellepje a serpenyő alját) megpirítjuk.
10. Egy nagy serpenyőbe vagy alacsony, de széles lábasba beleönjtük a maradék
hagyma-sárgarépa kombót, és hozzákeverjük a paradicsompürét. Egyenletesen
eloszlatjuk az edény aljába és körkörösen ráhelyezzük a tekercseket.
Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a 2/3-áig érjenek.
Lefedve, közepes hőfokon 30-35 percig főzzük.
Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a 2/3-áig érjenek.
Lefedve, közepes hőfokon 30-35 percig főzzük.
Azon melegében tálaljuk!
Jó étvágyat!
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése