GRUZINCSIKI: OROSZ HÚSOS TÉSZTATEKERCSEK


Ez most - kivételesen 😀- nem saját recept. Egy orosz oldalon találtam. (https://vkusno.mirtesen.ru/blog/43814219796/Gruzinchiki) Nagyon megtetszett, így elkészítettem.
Egészen finom lett! Főleg a fokhagymás-paradicsomos sárgaréparagu jött be. Szerintem ez önmagában főtt tésztával is működne. 




HOZZÁVALÓK 14 DB-HOZ:

a tésztához:

300 g búzafinomliszt
1 db tojás
hideg víz

a töltelékhez és a mártáshoz:

300 g darált hús
350 g sárgarépa
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 evőkanál sűrített paradicsom
só, bors, petrezselyem

továbbá:

liszt a tészta nyújtásához és panírozásához
1,5-2 dl olaj a tekercsek tetejének pirításához és a vöröshagyma-sárgarépa pirításához


ELKÉSZÍTÉS:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 30 percet pihentetjük.


2. Ezalatt a darált húshoz hozzáadunk 1 db kisebb, kockára vágott vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, sót, borsot és 1 evőkanál petrezselymet. (Ez utóbbi az eredeti receptben csak dekorként szerepel, de nem árt az ízének.)
Ezt is állni hagyjuk, míg a tészta elkészül.


3. A sárgarépát nagy lyukon lereszeljük és 1 db kockára vágott vöröshagymával és a maradék 2 gerezd fokhagymával együtt kevés olajon megfonnyasztjuk.


4. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra (kb. 0,2 cm) kinyújtjuk.

Én kétfelé vettem, mert nekem úgy könnyebb vele dolgozni, de első nekifutásra is kinyújthatjuk.



5. A tészta felületén elterítjük a húst. (Akinek van másik tésztája az a felét tegye rá, egyébként az egészet.)


6. Erre jön a hagymás-répás töltelék. (Akinek van másik tésztája az az 1/3-át kenje rá, akinek csak 1 lapja van, az az 1/2 részét.)


7. Feszesen feltekerjük.

8. Kb. 1,5-2 cm vastagságúra felszeleteljük.


9. Kezünkkel kicsit legömbölyítjük az oldalait, majd a tetejét és az alját lisztbe mártjuk.

A szeleteket 1,5-2 dl olajban (épphogy ellepje a serpenyő alját) megpirítjuk.


10. Egy nagy serpenyőbe vagy alacsony, de széles lábasba beleönjtük a maradék hagyma-sárgarépa kombót, és hozzákeverjük a paradicsompürét. Egyenletesen eloszlatjuk az edény aljába és körkörösen ráhelyezzük a tekercseket.
Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a 2/3-áig érjenek.
Lefedve, közepes hőfokon 30-35 percig főzzük.


Azon melegében tálaljuk!

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések