GOMBÁS-SZALONNÁS MUFÁNKOK



MUFÁNK= muffintészta fánkformában sütve.

Ebből következik, hogy a recept elkészítéséhez szükség lesz egy szilikonos fánkformára.
Az enyém 6 egységre osztott, így ez a tészta 2 adaghoz elég.


HOZZÁVALÓK 12 DB-HOZ:

150 g liszt (nálam teljes kiőrlésű búzaliszt)
50 g zsiradék
2,5 dl tej vagy tejszín
1 db tojás
1 tasak sütőpor
300 g csiperkegomba
50 g bacon
1 fej vöröshagyma
só, bors, tárkony

az öntethez:

20 g vaj
200 ml tej
1 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
só, szerecsendió

a dekorhoz:

50 g sült bacon



ELKÉSZÍTÉS:


1. A gombát és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk.
Kevés olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, addig pároljuk, míg a levét elfővi. Ekkor hozzátesszük a bacont is és még 5 percig pirítjuk.

2. A liszthez hozzákeverjük a sót, a sütőport.





3. A tojást elkeverjük a zsiradékkal és a tejjel.

Apránként hozzákeverjük a lisztet is.


Végül beletesszük a gombás-baconos keveréket.
Az egészet jól összedolgozzuk.

4. A szilikonos fánkformát egy masszív sütőlemezre tesszük.
Feltöltjük a tésztával.

5. Előmelegített sütőben - légkeveréssel - 180 fok 16-20 percig sütjük.

6. Elkészítjük az öntetet.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk. Rátesszük a lisztet, kavarunk rajta kettőt, hozzáadjuk a tej felét. Simára keverjük. Fűszerezzük, majd a maradék tejjel felöntjük és állandó kevergetés mellett besűrítjük. Végül beleforgatjuk a tejfölt is.



7. Megsütjük a bacont. (Szükség esetén kevés zsiradékot is teszünk alá.)




A fánkokat a szósszal meglocsolva és bacont rászórva tálaljuk!

Legtökéletesebb frissen, de másnap kevés vajon, serpenyőben vagy tepsiben, átpirítva is finom!

Jó étvágyat!




MÉG TÖBB GOMBÁS ÉTEL:



JUHTÚRÓS-SZALONNÁS GOMBALEPÉNY




SON-GO-KU BUKTA






FEKETE-ERDŐ BUKTA




FEKETE-ERDŐ TORTILLATEKERCS

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések