LINZERKOCKA TAVASZRA HANGOLVA
Ehhez a recepthez 22*22 cm-es, négyzetes, sütőformát használtam.
Pluszban megmaradt 8 db linzervirágra való tészta.
HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:
a tésztához:
220 g búzaliszt (nálam fele búzafinom, fele teljes kiőrlésű)
1/3 tasak sütőpor
1/3 tasak sütőpor
125 g vaj
1 db tojás
50 g porcukor
1/2 citrom héja
kb. 2-3 evőkanál tejföl
csipet só
50 g darált dió
a töltelékhez:
300 g bármilyen sűrűbb állagú lekvár
100 g durvára darált dió
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval és a porcukorral.
Az előbbieket elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat.
Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
2. A tésztát kétfelé vesszük, egyikbe belekeverjük a darált diót.
Ha még szükséges, kevés tejfölt teszünk hozzá.
30 percre a hűtőbe tesszük.
3. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a nem diós tésztát.
4. Egy sütőformát - mivel kocka, érdemes négyzeteset választani - kivajazunk, majd beletesszük a tésztalapot.
5. Kinyújtjuk a diós tésztát is.
Egy kiszúróval virágokat nyomkodunk belőle.
Az enyémnek nem lyukas a közepe, így egy habnyomó csövét nyomtam bele, de a tésztát nem vettem ki, így lett a képen is látható végső forma.
6. Elkészítjük a tölteléket.
A darált diót és a lekvárt összekeverjük. Szükség esetén még adhatunk hozzá némi cukrot.
7. A tölteléket belekanalazzuk a tésztával kibélelet formába.
A tészta széleit ráhajtjuk.
8. Tetejére felsorakoztatjuk a virágokat.
9. Előmelegített sütőben - légkeveréssel - 15-20 percig sütjük, míg a teteje megbarnul.
Teljesen kihűtjük, majd enyhén megszórjuk porcukorral és felkockázva tálaljuk.
Jó étvágyat!
U.I.: Akinek maradt tésztája, az nyújtsa, majd nyomkodja ki és süsse, míg enyhén megbarnul, kb. 7-8 percig 180 fokon.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése