OCVIROVKA: TEPERTŐKRÉMES TÉSZTATEKERCS


Ezt a receptet is az "Archive.org"-on találtam. A "The Balkan Cookbook" 12. oldalán "Ocvirovka" néven szerepel.

Az ott található mennyiség feléből készítettem, így is lett két tekercs belőle.


HOZZÁVALÓK 2 TEKERCSHEZ:

a tésztához:

500 g búzafinomliszt
50 g zsiradék
25 g friss élesztő
200 ml tej
1 teáskanál cukor
só, bors
a töltelékhez:

250 g tepertő
2 db tojás
2 evőkanál tejföl
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 evőkanál petrezselyem
só, bors

a kenéshez:

1 db tojás


ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet a fűszerekkel összekeverjük, majd a zsiradékkal elmorzsoljuk.
Hozzáöntjük a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt.
Az egészet jó alaposan összedolgozzuk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.


2. Elkészítjük a tölteléket.

A tepertőt a 2 db tojással, sóval, borssal és a fokhagymával ledaráljuk.


3. Hozzákeverjük a petrezselymet és annyi tejfölt, hogy kenhető, nem túl híg krémet kapjunk.


4. A megkelt tésztát kétfelé vesszük.

Egyenként kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra.


5. A lapokat megkenjük a krém felével.


6. A tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd alulról feltekrjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Megkenjük a felvert tojással.

Tetejét villával megszurkáljuk.


7. Előmelegített sütőben 180 fokon - légkeveréssel - 30-35 percig sütjük.


Mielőtt felvágnánk, 10-15 percig hagyjuk pihenni.

Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések