MEXIKÓI BABLEVES GOMBÓCCAL

Ezt a receptet az "Old El Paso Sun Country Mexican Cookbook" 36. oldalán találtam.

Elérhető itt: https://archive.org/stream/oldelpasosuncoun00desm#page/36/mode/2up

Az Archive.org használata ingyenes, ellenben regisztrációhoz kötött.
Az adatbázisukban található bármelyik könyvet (ami épp nem foglalt) ki lehet venni 15 napra.

Rengeteg szakácskönyv van, többek között mexikói is, így ha az internetes receptes oldalak között nem találunk érdekeset, ezeket is böngészhetjük.😊😊😊


HOZZÁVALÓK 3-4 SZEMÉLYRE:

a gombóchoz:

250 g kukoricaliszt
100 g búzafinomliszt
1 tasak sütőpor
víz (kb. 1,5-2 dl)

a gombóc töltelékéhez:

300 g darált hús
1 db vöröshagyma
1/2 evőkanál Erős Pista
1 evőkanál mexikói fűszerkeverék (nálam Kotányi)
1 evőkanál olaj

a levesalaphoz:

1 db vöröshagyma
100 g bacon
1/2 evőkanál Erős Pista
1 teáskanál őrölt pirospaprika 
2 doboz konzerv bab (nálam kidney/vörös bab)


ELKÉSZÍTÉS:

1. A tészta száraz hozzávalóit összegyúrjuk, majd apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon.
Pihentetjük, míg a töltelék elkészül.


2. A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig együtt pirítjuk.
Fűszerezzük, majd felöntjük annyi vízzel, ami épphogy ellepi és puhára pároljuk.


3. Elkészítjük a gombócokat.

A tésztából lecsippentük egy darabot, kilapogatjuk és megtöltjük annyi hússal, hogy kényelmesen gombócot tudjunk formázni belőle.


Folytatjuk, míg a tészta elfogy.

Ne aggódjunk, ha marad töltelék, az még kelleni fog a levesbe!!!
 

4. Elkészítjük a levesalapot.

A vöröshagymát és a szalonnát megpirítjuk.
Fűszerezzük, majd felöntjük 2 liter vízzel.

Megvárjuk, míg felforr.


5. Amikor a leves bugyborog, beletesszük a gombócból visszamaradt darált húst, a lecsepegtetett babot és a gombócokat is belehelyezzük.

Lehetőleg ne kevergessük.

Félig lefedve 20-25 percig főzzük, míg a gombóc elkészül.

Azon melegében tálaljuk.

Jó étvágyat!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések