JOGHURTBAN SÜLT TÉSZTATEKERCSEK

Peynirli Dizmana Tarifi. Így hangzik ennek a török ételnek az eredeti neve.
A recept (törökül) itt található: http://kadincatarifler.com/peynirli-dizmana-tarifi

Annyit variáltam bele - de nem tettem jól -, hogy csak fél adag tésztát készítettem. Tehát nem 1 kg-ból csak 0,5 kg-ból. Ellenben a joghurtadagot nem feleztem meg, mert arra gomdoltam, nem baj, ha szaftos lesz. Viszont így az történt, hogy a tészta alja megfőtt, míg a teteje megsült.
Ennek ellenére is finom lett, csak gondolom nem ártott volna neki, ha tetőtől talpig ropogós.
És egy nagyobb forma sem ártott volna neki, mert a melegben még elég szépen megnőnek.
Nálam csak felfelé tudtak törni, oldalra nem.

Szóval összességében nem teljesen úgy néz ki az enyém, mint az eredeti, de azért megettük!😀

A Youtube-on videót is van hozzá:

https://www.youtube.com/watch?v=4MzPAcEjXWs


HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ (2-3 SZEMÉLYRE):

a tésztához:

500 g búzafinomliszt
1 teáskanál cukor
25 g friss élesztő
2-2,5 dl langyos víz

a töltelékhez:

325 g feta vagy krémfehér sajt
3-4 evőkanál petrezselyem (friss vagy fagyasztott)

az öntethez:

350 g joghurt
1 db tojás
3 evőkanál tej
csipet só

ELKÉSZÍTÉS:

 1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a duplájára kelesztjük.

Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatva adjuk hozzá.


2. A tésztát kétfelé vesszük.
Egyenként lisztezett deszkán kinyújtjuk.


3. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a fele sajtot és a fele petrezselymet.


4. A jobb és a bal oladlon kicsit felhajtjuk a tészát, majd alulról felfelé feltekerjük.


5. A tekercset felvágjuk kb. 2 cm széles szeletekre.


6. Kivajazott sütőedénybe tesszük őket.


7. Elkészítjük az öntetet.

A tojás felverjük, majd hozzáöntjük a joghurtot, a sót és a tejet. 
Simára kikeverjük.
Beleöntjük a tésztatekercsek közé és ha narad a tetejére is.


8. Előmelegített sütőben - légkeveréssel - 170 dokon 35-40 percig sütjük.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések