FLÓDNIPITE
A Flódni sütemény hozzávalóit: diót, almát, mákot - szilvalekvár és fehérbor kivételével - ötvöztem ebben a pitében.😋
HOZZÁVALÓK 1 ADAGHOZ:
a tésztához:
190 g búzafinomliszt
60 g darált mák
1/2 teáskanál sütőpor
125 g vaj
60 g porcukor
1 db citrom reszelt héja
2 db tojássárgája
csipet só
(szükség esetén 1-2 evőkanál tejföl)
a töltelékhez:
500 g reszelt alma
100 g darált dió
2 db tojásfehérje kemény habbá verve
2 teáskanál fahéj
ízlés szerint porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a darált mákot, a sót, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.
Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a tojássárgákat.
Az egészet addig gyúrjuk, míg a tészta összeáll.
30 percre hűtőbe tesszük.
2. A tésztát kétfelé vesszük.
Egyenként Kb. 0,4 cm vékonyra nyújtjuk.
3. Egy sütőformát kivajazunk, majd az egyik tésztalappal kibéleljük.
4. Elkészítjük a tölteléket.
A nagy lyukon lereszelt almához hozzákeverjük a darált diót, majd óvatosan beleforgatjuk a porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjéket.
5. Megtöltjük a kibélelt sütőformát.
Ha kilóg némi tészta, azt visszahajtjuk a töltelékre.
6. A másik tésztalappal beborítjuk a tetejét és villával megszurkáljuk.
Vagy - ahogy én készítettem - formákat szaggattam és azzal terítettem be. Igaziból ennek itt nincs jelentősége, mert eleve a tészta is mintás, így a formák beleolvadnaka környezetbe, tehát a végeredmény egyáltalán nem lesz látványos. Plusz még rájön a porcukor, így teljesen mindegy, melyik megoldást választjuk.
Előmelegített sütőben - légkeveréssel - 180 fokon 20-23 percig sütjük.
Kihűtjük, majd felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nekem maradt némi tésztám, abból klasszikus, lekvárral (málna és áfonya) összeragasztott példányokat készítettem. 😉
Megjegyzések
Megjegyzés küldése