KÁPOSZTÁS-TEPERTŐS POGÁCSA
A recept "Tolnai Kálmán: Konyhák, ételek, élmények" című könyvében található.
A recepthez képest feleannyi káposztát, harmadannyi tojást és kb. harmadannyi zsiradékot tettem bele.
Az én tésztámból 15 db, 8 cm átmérőjű formával szaggatott pogácsa lett.
HOZZÁVALÓK 15-25 DB-HOZ (formától függően):
500 g párolt káposzta
1 db tojás
100 g tepertőkrém
2 evőkanál olvasztott zsiradék
100 ml langyos víz vagy tej
1 kávéskanál cukor
18 g friss élesztő
só, őrölt bors, őrölt kömény
búzaliszt amennyit felvesz
ELKÉSZÍTÉS:
1. Kevés olajon, alacsony hőfokon, fedő alatt megdinszteljük a vékonyra felszeletelt vagy ledarált káposztát, sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszerezett káposztát.
Langyosra hűtjük, keverőtálba öntjük.
2. Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott zsiradékot, a tepertőkrémet és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük.
3. Hozzáadunk annyi lisztet, hogy a tészta összeálljon.
Meleg helyen kelesztjük kb. 30 percet.
4. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, majd a tetejét nem túl mélyen egy késsel bekockázzuk.
Pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk.
Tepsibe sorakoztatjuk, majd még kelesztjük kb. 15 percig.
5. Előmelegített sütőben 185-190 fokon - nem légkeveréssel - kb.25 percig sütjük. Félidőben fordítsuk meg, hogy mindkét oldala szép barna legyen.
Melegen és hidegen is finom.
Jó étvágyat!
MÉG TÖBB TEPERTŐS ÉTEL:
TEPERTŐS MALACKÁK
TEPERTŐS-ASZALT SZILVÁS VAKARCS
TEPERTŐS-MUSTÁROS VAKARCS
TEPERTŐS ROPOGÓS
TÖPÖRTYŰS TÉSZTA
Megjegyzések
Megjegyzés küldése