ALFÖLDI MÁKOS GUBA




A süti a "Fakanál Recepttár: A magyar konyha legfinomabb ételei" (2000) című kiadványban található.


HOZZÁVALÓK 3-4 ADAGRA:

a tésztához:

300 g búzaliszt
1 db tojás
2 evőkanál olvasztott vaj
18 g friss élesztő
125 ml tej
1 evőkanál cukor
csipet só

a bevonathoz:

100 g cukrozott mák
porcukor ízlés szerint
30 g vaj
2 evőkanál méz


ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet, a tojást, a vajat és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük.


2. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vékonyra. Csíkokra vágjuk, majd nudlikat sodrunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 20 percig sütjük. Kihűtjük.





3. A mákot ledarájuk és összekeverjük porcukorral. 


4. A nudlikat enyhén sós, forró vízzel leöntjük, leszűrjük, lecsepegtetjük.

Összekeverjük olvasztott vajjal és a darált mákkal.

Az egészet vajjal kikent tepsibe öntjük, meglocsoljuk mézzel és visszatoljuk a sütőbe még 10 percre.

Azon melegében tálaljuk, de hidegen is finom.

Jó étvágyat!




HASONLÓ RECEPT:

FINN KARÁCSONYI ÉDESSÉG



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések