ALFÖLDI MÁKOS GUBA
A süti a "Fakanál Recepttár: A magyar konyha legfinomabb ételei" (2000) című kiadványban található.
HOZZÁVALÓK 3-4 ADAGRA:
a tésztához:
300 g búzaliszt
1 db tojás
2 evőkanál olvasztott vaj
18 g friss élesztő
125 ml tej
1 evőkanál cukor
csipet só
a bevonathoz:
100 g cukrozott mák
porcukor ízlés szerint
30 g vaj
2 evőkanál méz
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a tojást, a vajat és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt alaposan összegyúrjuk, majd meleg helyen 45 percig kelesztjük.
2. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 1 cm vékonyra. Csíkokra vágjuk, majd nudlikat sodrunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 20 percig sütjük. Kihűtjük.
3. A mákot ledarájuk és összekeverjük porcukorral.
4. A nudlikat enyhén sós, forró vízzel leöntjük, leszűrjük, lecsepegtetjük.
Összekeverjük olvasztott vajjal és a darált mákkal.
Az egészet vajjal kikent tepsibe öntjük, meglocsoljuk mézzel és visszatoljuk a sütőbe még 10 percre.
Azon melegében tálaljuk, de hidegen is finom.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése