ZSERBÓÍZŰ CSILLAGSÜTI

Már amikor a Joulutorttu (https://bakkercookker.blogspot.com/2018/11/joulutorttu-tradicionalis-finn.html) sütit megsütöttem, megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ezt újra el kell készíteni, csak izgalmasabb ízvilággal.
Most végre létrejött a nagy mű! És, hogy a karácsonyi hangulat maradjon, a zserbó alapanyagait használtam.

Így lett egy innovatív recept, ami sokkal finomabb, mint az eredeti!



HOZZÁVALÓK KB. 40 DB-HOZ:

a tésztához:

175 g búzaliszt
75 g darált dió
250 g ricotta
250 g puha vaj
1 db citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
kevés őrölt szegfűszeg


a töltelékhez:

200 g aszalt sárgabarack
3 evőkanál cukor
3 dl víz

a kenéshez:

1 db tojás

a dekorhoz:

3 sor (kb. 50-60 g) olvasztott csokoládé


ELKÉSZÍTÉS:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 30 percre hűtőbe tesszük.

Ha nagyon ragacsos lenne, kevés lisztet tegyünk még hozzá.


2. A sárgabarackot felkockázzuk, a cukorral és a vízzel egy lábasban  - közepes hőmérsékleten - addig pároljuk fedő alatt, míg elfővi a levét. (Ragacsos, zselés állaga lesz.)

Vigyázzunk, le ne égjen!



3. Ledaráljuk a barackot.


4. A tésztát kétfelé vesszük, enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk.
 

5. Felosztjuk 5*5 vagy 6*6 cm-es négyzetekre.


6. Mindegyik négyzet közepére teszünk kb. 1/2 teáskanálnyi tölteléket, majd a négyzet csúcsainál
bevágjuk a tésztát.


7. Behajtogatjuk csillagformába. (Másik receptnél részletesen, képekkel illusztrálva van a folyamat!)

A felső rész jobb csücskét, majd a jobb szélső tészta alsó részét, majd az alsó tészta bal csücskét végül a bal szélső tészta felső részét ráhajtjuk a töltelékre.

Folytatjuk, míg a tészta elfogy.


 A sütiket sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással és 180 fokon - nem légkeveréssel - kb. 17-20 percet sütjük, míg enyhén megpirul.

8. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, majd a megsült sütiket átcsíkozzuk vele.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések