VÖRÖSBOROS-ASZALT SZILVÁS TEKERCS







HOZZÁVALÓK 2 TEKERCSHEZ:

a tésztához:

300 g búzaliszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
1 db tojás
1 kávéskanál fahéj
125 ml tej
18 g friss élesztő
porcukor ízlés szerint
csipet só

a töltelékhez:

200 g aszalt szilva
kb. 250 ml édes vagy félédes vörösbor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
200 g sütésálló szilvalekvár

a lekenéshez: tej vagy 1 db tojás

a bevonathoz: 100 g olvasztott étcsokoládé - elhagyható




ELKÉSZÍTÉS:

1. Az aszalt szilvát felöntjük annyi vörösborral, ami ellepi. Belekeverünk 1 tasak vaníliás cukrot és fahéjat, majd 3-4 órát állni hagyjuk.




2. A lisztet, a kakaóport, a fahéjat, a porcukrot és a csipet sót összekeverjük. Hozzáöntjük a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Beleütjük a tojást és az egészet alaposan összegyúrjuk.

Meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük.





3. Az aszalt szilvát leszűrjük, 2 evőkanálnyi "áztatólével" ledaráljuk, majd hozzákeverjük a sütésálló lekvárt.


4. A tésztát kétfelé vesszük és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vékonyra.

Egyikre a töltelék egyik felét, másikra a maradékot kenjük.

A tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Tetejét villával megszurkáljuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az előmelegített tűzhely tetején még 15 percig kelesztjük, lekenjük, majd 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 35-40 percig sütjük.







5. A tekercseket vízgőz fölött megolvasztott étcsokival bevonjuk, megvárjuk, míg megszilárdul.

Felszeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!




HASONLÓ ÍZVILÁGÚ RECEPTEK:

POHÁRKRÉM


 

CSILLAGSÜTI



PALACSINTA

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések