VÖRÖSBOROS-ASZALT SZILVÁS TEKERCS
HOZZÁVALÓK 2 TEKERCSHEZ:
a tésztához:
300 g búzaliszt
1 púpozott evőkanál kakaópor
1 db tojás
1 kávéskanál fahéj
125 ml tej
18 g friss élesztő
porcukor ízlés szerint
csipet só
a töltelékhez:
200 g aszalt szilva
kb. 250 ml édes vagy félédes vörösbor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
200 g sütésálló szilvalekvár
a lekenéshez: tej vagy 1 db tojás
a bevonathoz: 100 g olvasztott étcsokoládé - elhagyható
ELKÉSZÍTÉS:
1. Az aszalt szilvát felöntjük annyi vörösborral, ami ellepi. Belekeverünk 1 tasak vaníliás cukrot és fahéjat, majd 3-4 órát állni hagyjuk.
2. A lisztet, a kakaóport, a fahéjat, a porcukrot és a csipet sót összekeverjük. Hozzáöntjük a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt. Beleütjük a tojást és az egészet alaposan összegyúrjuk.
Meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük.
3. Az aszalt szilvát leszűrjük, 2 evőkanálnyi "áztatólével" ledaráljuk, majd hozzákeverjük a sütésálló lekvárt.
4. A tésztát kétfelé vesszük és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vékonyra.
Egyikre a töltelék egyik felét, másikra a maradékot kenjük.
A tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd feltekerjük. Tetejét villával megszurkáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Az előmelegített tűzhely tetején még 15 percig kelesztjük, lekenjük, majd 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 35-40 percig sütjük.
5. A tekercseket vízgőz fölött megolvasztott étcsokival bevonjuk, megvárjuk, míg megszilárdul.
Felszeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése