ZSERBÓÍZŰ KALÁCS
HOZZÁVALÓK 1 ŐZGERINCFORMÁHOZ:
a tésztához:
300 g búzaliszt
18 g friss élesztő
125 ml tej
1 db tojás
1 db kisebb citrom reszelt héja
porcukor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
csipet só
a töltelékhez:
kb. 250 g sütésálló (v. sűrű) sárgabaracklekvár
és
70 g darált dió
porcukor ízlés szerint
a dekorhoz:
olvasztott étcsokoládé
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a sót, a fahéjat, a citromhéjat, a tojást és a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt jól eldolgozzuk, majd meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
2. A tésztát 2 felé vesszük és kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra.
Nagy (7 + cm átmérő), kerek formával kiszurkáljuk, majd mindegyik közepébe sárgabaracklekvárt teszünk. Félbe hajtjuk és a végét összenyomkodjuk.
3. Az őzgerincformát kibéleljük szilikonos sütőpapírral és az alját kibéleljük a "félholdakkal".
Megkenjük tejjel vagy tojással és rászórjuk a cukrozott diót.
Befedjük a maradék sütivel.
4. Az előmelegített gáztűzhelyre tesszük még kb. 15 percre, majd lekenjük és 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 35-40 percig sütjük.
Ha kihűlt, lefejtjük róla a papírt, kicsit ferdén felszeleteljük és meglocsoljuk olvasztott csokival.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése