ZSERBÓÍZŰ KALÁCS






HOZZÁVALÓK 1 ŐZGERINCFORMÁHOZ:

a tésztához:

300 g búzaliszt
18 g friss élesztő
125 ml tej
1 db tojás
1 db kisebb citrom reszelt héja
porcukor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
csipet só

a töltelékhez:

kb. 250 g sütésálló (v. sűrű) sárgabaracklekvár 

és

70 g darált dió
porcukor ízlés szerint

a dekorhoz:

olvasztott étcsokoládé


ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet, a sót, a fahéjat, a citromhéjat, a tojást és a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt jól eldolgozzuk, majd meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.



2. A tésztát 2 felé vesszük és kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra.

Nagy (7 + cm átmérő), kerek formával kiszurkáljuk, majd mindegyik közepébe sárgabaracklekvárt teszünk. Félbe hajtjuk és a végét összenyomkodjuk.




3. Az őzgerincformát kibéleljük szilikonos sütőpapírral és az alját kibéleljük a "félholdakkal".

Megkenjük tejjel vagy tojással és rászórjuk a cukrozott diót.

Befedjük a maradék sütivel.


4. Az előmelegített gáztűzhelyre tesszük még kb. 15 percre, majd lekenjük és 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 35-40 percig sütjük.

Ha kihűlt, lefejtjük róla a papírt, kicsit ferdén felszeleteljük és meglocsoljuk olvasztott csokival.

Jó étvágyat!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések