ÖRDÖGI GOMBÓCOS LEVES



Krumpligombócos leves fekete és/vagy piros gombócokkal.

Alapvetően az egyik színű gombóc elég. Mivel a lé piros, inkább a feketére szavaznék.

Látatlanba azért készítettem 2 félét, mert nem tudtam, melyik lesz a jobb...



HOZZÁVALÓK 2-3 SZEMÉLYRE:

az alaphoz:

1 db vöröshagyma
60 g Pokol szalámi
1 db piros színű paprika apró kockára vágva
1 db paradicsom apró kokcára vágva
1 teáskanál őrölt pirospaprika 
1 evőkanál Erős pista
1 evőkanál olaj
só, bors  (esetleg őrölt köménymag)

a fekete krumpligombóchoz:

1 db nagyobb, héjában főtt burgonya (kb. 400-500 g)
1 db tojás
1tasak (= 40 g) tintahal tinta (nero di seppia)
kb. 150-200 g teljes kiőrlésű liszt

a piros krumpligombóchoz:

1 db nagyobb, héjában főtt burgonya (kb. 400-500 g)
1 db tojás
1 kis dobozos (= 70 g) sűrített paradicsom
1 teáskanál őrölt pirospaprika
kb. 150-200 g teljes kiőrlésű liszt


ELKÉSZÍTÉS:

1. A krumpligombóc


A krumplit héjában megfőzzük, villával összetörjük.

A piroshoz hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sót, a pirospaprikát és a tojást, simára keverjük.
Végül annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Kis golyókat formázunk belőle.




A feketéhez szintén összetörjük a krumplit, hozzáadjuk a tojást, sót és a tintát.
Simára keverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Kis golyókat formázunk belőle.




2. A levesalaphoz összekockázzuk a zöldségeket és a szalámit.

A vöröshagymát és a szalámit kevés olajon kicsit sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Két percig együtt pároljuk, hozzáadjuk a sót,a pirospaprikát és az Erős Pistát, keverünk rajta kettőt, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.


Megvárjuk, míg felforr, majd beletesszük a gombócokat és kb. 20 percig főzzük, míg megpuhulnak.

Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések