ÖRDÖGI GOMBÓCOS LEVES
Krumpligombócos leves fekete és/vagy piros gombócokkal.
Alapvetően az egyik színű gombóc elég. Mivel a lé piros, inkább a feketére szavaznék.
Látatlanba azért készítettem 2 félét, mert nem tudtam, melyik lesz a jobb...
HOZZÁVALÓK 2-3 SZEMÉLYRE:
az alaphoz:
1 db vöröshagyma
60 g Pokol szalámi
1 db piros színű paprika apró kockára vágva
1 db paradicsom apró kokcára vágva
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál Erős pista
1 evőkanál olaj
só, bors (esetleg őrölt köménymag)
a fekete krumpligombóchoz:
1 db nagyobb, héjában főtt burgonya (kb. 400-500 g)
1 db tojás
1tasak (= 40 g) tintahal tinta (nero di seppia)
só
kb. 150-200 g teljes kiőrlésű liszt
a piros krumpligombóchoz:
1 db nagyobb, héjában főtt burgonya (kb. 400-500 g)
1 db tojás
1 kis dobozos (= 70 g) sűrített paradicsom
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só
kb. 150-200 g teljes kiőrlésű liszt
ELKÉSZÍTÉS:
1. A krumpligombóc
A krumplit héjában megfőzzük, villával összetörjük.
A piroshoz hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sót, a pirospaprikát és a tojást, simára keverjük.
Végül annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Kis golyókat formázunk belőle.
A feketéhez szintén összetörjük a krumplit, hozzáadjuk a tojást, sót és a tintát.
Simára keverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Kis golyókat formázunk belőle.
2. A levesalaphoz összekockázzuk a zöldségeket és a szalámit.
A vöröshagymát és a szalámit kevés olajon kicsit sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Két percig együtt pároljuk, hozzáadjuk a sót,a pirospaprikát és az Erős Pistát, keverünk rajta kettőt, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.
Megvárjuk, míg felforr, majd beletesszük a gombócokat és kb. 20 percig főzzük, míg megpuhulnak.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése