PBJ-TEKERCS






PBJ = Peanut butter & jelly

Az amerikaik főként szendvicsként használják ezt a kombinációt, de kelt tésztában is finom!


HOZZÁVALÓK 1  TEKERCSHEZ:

a tésztához:

250 g búzaliszt
100 g pörkölt, sótlan földimogyoró
1 db tojás
18 g friss élesztő
125 ml langyos tej vagy víz
1 teáskanál cukor
2 evőkanál porcukor (ízlés szerint több)
csipet só

a töltelékhez:

2 evőkanál mogyoróvaj


2 evőkanál  sűrű, piros színű lekvár 

a kenéshez: tej


ELKÉSZÍTÉS:

1. A földimogyorót ledaráljuk. Összekeverjük a liszttel, a sóval és a porcukorral.

Hozzáadjuk a tojást és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt.

Az egészet alaposan kidolgozzuk.

Meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.





2. A tésztát 3 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk őket kb. 4 mm vékonyra.



3. Az első lapot megkenjük mogyoróvajjal.


Ráhelyezzük a 2. lapot. Megkenjük lekvárral.


Végül rátesszük a 3. lapot.

A rétegzett tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd alulról feltekerjük. Villával megszurkáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.



A meleg tűzhely tetejére rakjuk (ha lehet, ha nem akkor oda, ahol eddig kelesztettük) és még 15 percet pihentetjük.

Lekenjük a tejjel.

Előmelegített sütőben 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 25 percig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.


Megvárjuk míg kihűl, de legalább langyos lesz és felszeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések