PBJ-TEKERCS
PBJ = Peanut butter & jelly
Az amerikaik főként szendvicsként használják ezt a kombinációt, de kelt tésztában is finom!
HOZZÁVALÓK 1 TEKERCSHEZ:
a tésztához:
250 g búzaliszt
100 g pörkölt, sótlan földimogyoró
1 db tojás
18 g friss élesztő
125 ml langyos tej vagy víz
1 teáskanál cukor
2 evőkanál porcukor (ízlés szerint több)
csipet só
a töltelékhez:
2 evőkanál mogyoróvaj
2 evőkanál sűrű, piros színű lekvár
a kenéshez: tej
ELKÉSZÍTÉS:
1. A földimogyorót ledaráljuk. Összekeverjük a liszttel, a sóval és a porcukorral.
Hozzáadjuk a tojást és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt.
Az egészet alaposan kidolgozzuk.
Meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.
2. A tésztát 3 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk őket kb. 4 mm vékonyra.
3. Az első lapot megkenjük mogyoróvajjal.
Ráhelyezzük a 2. lapot. Megkenjük lekvárral.
Végül rátesszük a 3. lapot.
A rétegzett tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd alulról feltekerjük. Villával megszurkáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A meleg tűzhely tetejére rakjuk (ha lehet, ha nem akkor oda, ahol eddig kelesztettük) és még 15 percet pihentetjük.
Lekenjük a tejjel.
Előmelegített sütőben 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 25 percig sütjük, míg szép piros lesz a teteje.
Megvárjuk míg kihűl, de legalább langyos lesz és felszeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése