TORTILLAFÁNK HORTOBÁGYI MÓDRA
...vagyis hússal töltve, tejfölös-pörköltös mártással.
A recept elkészítéséhez szükség van 1 szilikonos fánkformára.
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot összekeverjük.
Elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Letakarva 30 percet pihentetjük.
2. Ezalatt elkészítjük a pörköltet.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst és kevergetjük, míg kifehéredik.
Fűszerezzük, hozzátesszük a zöldségeket.
Ráöntünk kb. 3 dl vizet és fedő alatt puhára pároljuk.
Leszűrjük úgy, hogy a levét egy edénybe felfogjuk.
3. A tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
Az aljától kihagyunk kb. 1,5-2 cm-t és hosszában ráhelyezünk 1 sornyi pörköltet.
4. Alulról ráhajtjuk a tésztát, majd a széleit lenyomkodjuk.
Egy késsel körbevágjuk.
4. A szilikonos fánkformát masszívabb sütőlemezre helyezzük.
Egységeit kikenjük vajjal.
Beletesszük a tésztacsíkot.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon - légkeveréssel - kb.15-20 percig sütjük, míg a teteje megbarnul.
Óvatosan kiemeljük a formából.
A tejfölt összekeverjük a szafttal és ezzel meglocsolva tálaljuk a tortillafánkokat.
Jó étvágyat!
A recept elkészítéséhez szükség van 1 szilikonos fánkformára.
HOZZÁVALÓK 10 DB-HOZ:
a tésztához:
300 g liszt (búza, rozs, kukorica...stb.)
1/2 tasak sütőpor
50 g zsiradék
só
csipet cukor
hideg víz
a töltelékhez:
500 g darált hús
2 db vöröshagyma
1 evőkanál Erős Pista
só, bors, őrölt paprika
(1 db hegyes-erős paprika, 1 db paradicsom-elhagyható)
az öntethez:
3 evőkanál tejföl
a pörkölt szaftja
csipet só
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot összekeverjük.
Elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Letakarva 30 percet pihentetjük.
2. Ezalatt elkészítjük a pörköltet.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst és kevergetjük, míg kifehéredik.
Fűszerezzük, hozzátesszük a zöldségeket.
Ráöntünk kb. 3 dl vizet és fedő alatt puhára pároljuk.
Leszűrjük úgy, hogy a levét egy edénybe felfogjuk.
3. A tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.
Az aljától kihagyunk kb. 1,5-2 cm-t és hosszában ráhelyezünk 1 sornyi pörköltet.
4. Alulról ráhajtjuk a tésztát, majd a széleit lenyomkodjuk.
Egy késsel körbevágjuk.
4. A szilikonos fánkformát masszívabb sütőlemezre helyezzük.
Egységeit kikenjük vajjal.
Beletesszük a tésztacsíkot.
5. Előmelegített sütőben 180 fokon - légkeveréssel - kb.15-20 percig sütjük, míg a teteje megbarnul.
Óvatosan kiemeljük a formából.
A tejfölt összekeverjük a szafttal és ezzel meglocsolva tálaljuk a tortillafánkokat.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése