KRÉMSAJTOS-CSEMEGEHAGYMÁS POGÁCSA
HOZZÁVALÓK KB. 25 DB-HOZ:
400 g búzaliszt
1 db tojás
125 ml langyos tej
20 g friss élesztő
1 csapott teáskanál cukor
só
a hajtogatáshoz:
4-6 szál (vastagságtól függően) csemegehagyma
150 g natúr krémsajt
a kenéshez:
1 db tojás + 1 evőkanál étolaj
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a sót, a tojást és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt összekeverjük. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.
(Szükség esetén még kevés tejet tegyünk bele.)
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,5 cm vékonyra.
Megkenjük a krémsajt felével és rászórjuk az apróra feldarabolt csemegehagymával.
A jobb és a bal szélét a tésztának középre hajtjuk. Majd a felső és az alsó részét szintén középre hajtjuk.
Végül a felső részt ráhajtjuk az alsóra és meleg helyen 20 percig kelesztjük.
2. A tésztát ismét kinyújtjuk, megkenjük, megszórjuk és hajtogatjuk. Újabb 20 percet pihentetjük.
3. A tésztát megint kinyújtjuk, de most már nem kenünk rá semmit, csak hajtogatjuk és 20 percet pihentetjük.
4. Kinyújtjuk a tésztát 1 cm vastagra. A tetejét nem túl mélyen bekockázzuk, majd tetszőleges méretű körrel kiszurkáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és az előmelegített tűzhelyen még 15 percig kelesztjük. (Ha nincs ott, ahol eddig kelesztettük.)
5. Lekenjük a tojás és olaja keverékével. Előmelegített sütőben 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 20 percet sütjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése