GOMBÁS-TOJÁSOS PALACSINTA





A receptet a "Főzőcske" című tévéműsorban mutatták be 1983.01.29-én. Petress Zsuzsa készítette.

https://nava.hu/id/1882844/

HOZZÁVALÓK 4 DB-HOZ:

a tésztához:

150 ml tej
150 ml víz
1 db tojás
csipet só
liszt, amennyi szükséges közepesen folyékony tésztához

kevés olaj a sütéshez

a töltelékhez:

250 g gomba
1 db vöröshagyma
1 evőkanál olaj
4 db tojás
3 evőkanál tej
só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

a tetejére:

60 g reszelt sajt

(2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika)


ELKÉSZÍTÉS:

1. Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a megpucolt, feldarabolt gombát. Fűszerezzük, majd alacsony hőfokon, saját levében megdinszteljük.



2. Amíg a gomba elkészül, megkeverjük a tésztát és enyhén kiolajozott, tapadásmentes serpenyőben kisütjük a palacsintákat.


3. Amikor a gomba a levét elfőtte, a 4 db tojást kevés tejjel és csipet sóval felverjük, hozzáöntjük a gombához. 
Éppen csak addig kevergetjük, míg a tojás kicsit megszilárdul.





4. A töltelék 1/4-ét betöltjük az 1.palacsintába, majd a másik negyedét a másodikba...stb.

Folytatjuk, míg a töltelék elfogy.

A palacsinta két szélét a töltelék közepére hajtjuk, majd a felső és alsó részét is ráhajtjuk a tésztának.




5. Kiolajozott, tűzálló edénybe sorakoztatjuk őket. Megszórjuk reszelt sajttal.

(Én még kevés őrölt paprikával elkevert tejföllel is megkentem, de ez nincs az eredeti receptben.)



Előmelegített sütőben 190 fokon - légkeveréssel - kb. 8-10 percig sütjük, míg a sajt megolvad.

Azon melegében tálaljuk.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések