ZSERBÓÍZŰ KALÁCSKÁK
Kifli (https://bakkercookker.blogspot.com/2018/11/mezeskalacsizu-kiflicskek.html), vagy Kringle (https://bakkercookker.blogspot.com/2018/11/tradicionalis-eszt-karacsonyi-sutemeny.html) formában is elkészíthető.
Mindegyik alapj a kalácstészta, csak az ízesítésük különböző.
A mostani éppen lekváros-diós-csokis.
HOZZÁVALÓK 5-6 DB-HOZ:
a tésztához:
110 g Graham liszt
110 g búzafinomliszt
80 g darált dió
50 g porcukor
1 db tojás
30 g folyékony zsiradék
18 g friss élesztő
130 ml tej
1 teáskanál fahéj
2 csupet őrölt szegfűszeg
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
a töltelékhez:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
a kenéshez:
0,5 dl tej
a tetejére:
50 g olvaszott étcsokoládé
1-2 evőkanál melegvíz
ELKÉSZÍTÉS:
1. A liszteket a darált diót, a porcukrot, a sót és a fahéjat egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojást és a folyékony zsiradékot, végül a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a tésztát összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk.
Langyos helyen 40 percig kelesztjük.
2. A tésztát 5-6 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra.
3. Megkenjük lekvárral, feltekerjük.
4. A tekercset középen elvágjuk és a két csíkot egymásba csavarjuk.
Folytatjuk amíg a tészta elfogy.
5. Sütőpapírral bélelet tepsibe tesszük.
A tepsit az előmelegített (180 fok) a tűzhely tetejére tesszük és még 15 percig kelesztjük.
Megkenjük tejjel, majd kb. 25 percig sütjük. (nem légkeveréssel)
Tetejét megcsíkozzuk az olvasztott étcsokival.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése