ZSERBÓÍZŰ KALÁCSKÁK


Kifli (https://bakkercookker.blogspot.com/2018/11/mezeskalacsizu-kiflicskek.html), vagy Kringle (https://bakkercookker.blogspot.com/2018/11/tradicionalis-eszt-karacsonyi-sutemeny.html) formában  is elkészíthető.

Mindegyik alapj a kalácstészta, csak az ízesítésük különböző.

A mostani éppen lekváros-diós-csokis.



HOZZÁVALÓK 5-6 DB-HOZ:

a tésztához:

110 g Graham liszt
110 g búzafinomliszt
80 g darált dió
50 g porcukor
1 db tojás
30 g folyékony zsiradék 
18 g friss élesztő
130 ml tej
1 teáskanál fahéj
2 csupet őrölt szegfűszeg
1/2 citrom reszelt héja
csipet só

a töltelékhez:

3-4 evőkanál sárgabaracklekvár

a kenéshez:

0,5 dl tej

a tetejére:

50 g olvaszott étcsokoládé
1-2 evőkanál melegvíz


ELKÉSZÍTÉS:

1. A liszteket a darált diót, a porcukrot, a sót és a fahéjat egy tálban összekeverjük.

Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojást és a folyékony zsiradékot, végül a langyos tejben felfuttatott élesztőt, majd a tésztát összegyúrjuk és alaposan kidolgozzuk.

Langyos helyen 40 percig kelesztjük.


2. A tésztát 5-6 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra.




3. Megkenjük lekvárral, feltekerjük.



4. A tekercset középen elvágjuk és a két csíkot egymásba csavarjuk.


Folytatjuk amíg a tészta elfogy.

5. Sütőpapírral bélelet tepsibe tesszük.

A tepsit az előmelegített (180 fok) a tűzhely tetejére tesszük és még 15 percig kelesztjük.

Megkenjük tejjel, majd kb. 25 percig sütjük. (nem légkeveréssel)


Tetejét megcsíkozzuk az olvasztott étcsokival.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések