MAROKÁNKY: TRADICIONÁLIS CSEH KARÁCSONYI SÜTEMÉNY


Abból is mindjárt az XL változat, merthogy másodjára megsütve sem sikerül kicsi, helyes falatkákat készíteni belőle.

Viszont, így, hogy már kóstoltam egyszer, arra jutottam, hogy étcsoki nélkül (amibe a talpát kéne belemártani) sokkal finomabb, jobban érvényesülnek az aszalt gyümölcsök, tehát a mártogatást elhagytam.

Veselé Vánoce!




HOZZÁVALÓK 13-25 DB-HOZ (NAGYSÁGTÓL FÜGGŐEN):

200 ml tejszín 30 %-os
200 ml tej
40 g búzafinomliszt
ízlés szerint cukor ( vegyük figyelembe, hogy a kandírozott gyümölcsök is édesek)

60 g dió darálva (vagy mogyoró vagy pisztácia vagy mandula)
60 g dió nagyobb darabokban


100 g kandírozott narancs / cirtomhéj / papaya (én Goldpack mixet használtam)


160 g további aszalt gyümölcs (nálam mazsola és vörösáfonya vegyesen)


narancslé (ha az aszalt gyümölcs túl száraz lenne, áztassuk be kb. 1,5-2 dl-be)


a süti talpára kb. 70 g olvasztott étcsokoládé (elhagyható)


ELKÉSZÍTÉS:

1. Kezdjük az aszalt gyümölcsök áztatásával - ha szükséges -, mert ez kb. 2-3 órát vesz igénybe.

Ezután csepegtessük le.

2. Daráljuk le a diót, majd a másik felét tördeljük nagyobb darabokra.

3. Egy nagyobb lábasba beleöntjük a tejet, a tejszínt, a cukrot és a lisztet.

Az egészet csomómentesre keverjük, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett besűrítjük.



 4. Még melegen belekeverjük a darált diót.


5. Majd jöhet az összes többi hozzávaló, a vörösáfonya, mazsola, nagyobb diódarabok és a kandírozott gyümölcsmix.


6. Az egészet jól elkeverjük.


7. Aki kisebb sütiket szeretne, az teáskanállal, aki nagyobbakat az evőkanállal dolgozzon.

Gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kb. ujjnyi távolságra kis korongokat készítünk.

Attól függően mennyire sikerült sűrűre készíteni (ez leginkább a gyümölcsöktől függ), még sülés közben kicsit szétterülhet a tészta.


8. Előmelegített sütőben sütjük.

Aki szeretné, hogy a teteje megkaramellizálódjon, az 160 fokon kb. 35-40 percig süsse.

Ennek előnye, hogy finomabb, viszont a színes gyümölcsök nem annyira látványosak benne.

Aki szeretné, hogy a színes gyümölcsök is látszódjanak, az 180 fokon 15-20 percig süsse, míg a széle enyhén barna lesz.
Ekkor úgy vehetjük, hogy még túl puha, de nem aggódjunk, ha kihűl, szikkad a tészta!


9. Aki szeretné a talpát becsokizni, az várja meg, míg kihűl.

Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések