TRADICIONÁLIS ÉSZT KARÁCSONYI SÜTEMÉNY: KRINGLE


Az észtek karácsonyi sütije egyszerű és nagyszerű! Nemcsak a látványa, de az íze is lenyűgöző.

Én fele finom és fele teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem, de önmagában is lehet bármelyiket használni.


HOZZÁVALÓK 1 DARABHOZ:

a tésztához:

150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g búzafinomliszt
18 g friss élesztő
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor
30 g vaj 
1 db tojás
csipet só

a töltelékhez:

50 g szobahőmérsékletű vaj (krémesnek kell lennie)
4 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál fahéj

a kenéshez:

1 db tojás vagy tej
30 g mandulalapocska vagy forgács (elhagyható)


 ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet összekeverjük a sóval.
Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt és az egészet jól alaposan átgyúrjuk.

40 percet meleg helyen kelesztjük.


2. A megkelt tésztát nagy, lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,4 cm vékonyra.


3. Elkészítjük a tölteléket.

A vajat, a cukrot és a fahéjat krémesre kikeverjük.


4. Egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején.


5. A tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd alulról feltekerjük.


6. Egyik végétől kb. 1,5 cm-re, középen végigvágjuk a tekercset.


7. A felső részt az alsóra hajtjuk, majd fordítva...összecsavarjuk a tésztát.


8. Ezután koszorúba rendezzük, vagyis a két végét egymáshoz illesztjük.


9. A sütit sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük és az előmelegített gáztűzhely tetején még 15 percig kelesztjük.


10. Ezután lekenjük tojással vagy tejjel és megszórjuk a mandulával.

Előmelegített sütőben 180 fokon, nem légkeveréssel - alsó/felső sütéssel - 25-30 percig sütjük.


Amikor kihűlt kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőle.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések