TRADICIONÁLIS ÉSZT KARÁCSONYI SÜTEMÉNY: KRINGLE
Az észtek karácsonyi sütije egyszerű és nagyszerű! Nemcsak a látványa, de az íze is lenyűgöző.
Én fele finom és fele teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem, de önmagában is lehet bármelyiket használni.
HOZZÁVALÓK 1 DARABHOZ:
a tésztához:
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g búzafinomliszt
18 g friss élesztő
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor
30 g vaj
1 db tojás
csipet só
a töltelékhez:
50 g szobahőmérsékletű vaj (krémesnek kell lennie)
4 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál fahéj
a kenéshez:
1 db tojás vagy tej
30 g mandulalapocska vagy forgács (elhagyható)
1. A lisztet összekeverjük a sóval.
Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt és az egészet jól alaposan átgyúrjuk.
40 percet meleg helyen kelesztjük.
2. A megkelt tésztát nagy, lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,4 cm vékonyra.
3. Elkészítjük a tölteléket.
A vajat, a cukrot és a fahéjat krémesre kikeverjük.
4. Egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején.
5. A tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd alulról feltekerjük.
6. Egyik végétől kb. 1,5 cm-re, középen végigvágjuk a tekercset.
7. A felső részt az alsóra hajtjuk, majd fordítva...összecsavarjuk a tésztát.
8. Ezután koszorúba rendezzük, vagyis a két végét egymáshoz illesztjük.
9. A sütit sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük és az előmelegített gáztűzhely tetején még 15 percig kelesztjük.
10. Ezután lekenjük tojással vagy tejjel és megszórjuk a mandulával.
Előmelegített sütőben 180 fokon, nem légkeveréssel - alsó/felső sütéssel - 25-30 percig sütjük.
Amikor kihűlt kb. 2 cm-es szeleteket vágunk belőle.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése