JAN HAGEL: TRADICIONÁLIS HOLLAND KARÁCSONYI SÜTEMÉNY





HOZZÁVALÓK 8-10 SZELETHEZ:

200 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál fahéj
200 g vaj 
120 g porcukor

szükség esetén 1 db tojássárgája

a kenéshez:

a teljes tojás (ha megmarad) v. csak a tojásfehérje

a tetejére:

30 g  mandula (optimálisan szeletelt, de lehet durvára vágott, vagy szálas is)


ELKÉSZÍTÉS:

1. A porcukrot, a fahéjat és a lisztet összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat és gyúrjuk, míg a tészta összeáll.

Ha a vaj a kézhőtől felolvadt és még morzsalékos a tészta, adjuk hozzá a tojássárgáját.


2. Sütőpapírral bélelet gáztepsinek - akinek van kb. feleakkora, alacsony falú tepsi, abba tegye - kb. a közepébe belenyomkodjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol.


3. Tetejét megkenjük a tojásfehérjével / egész tojással és megszórjuk a mandulával.
(Kicsit belenyomkodjuk, hogy később se essenek le!)


4. Előmelegített sütőben - nem légkeveréssel - 165 fokon 30-40 percig sütjük, míg a mandulák enyhén barnává válnak.

Azon melegében felszeleteljük kisebb négyzetekre!


Megvárjuk míg kihűl és fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések