JAN HAGEL: TRADICIONÁLIS HOLLAND KARÁCSONYI SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK 8-10 SZELETHEZ:
200 g búzaliszt
1 púpozott teáskanál fahéj
200 g vaj
120 g porcukor
szükség esetén 1 db tojássárgája
a kenéshez:
a teljes tojás (ha megmarad) v. csak a tojásfehérje
a tetejére:
30 g mandula (optimálisan szeletelt, de lehet durvára vágott, vagy szálas is)
ELKÉSZÍTÉS:
1. A porcukrot, a fahéjat és a lisztet összekeverjük, majd belemorzsoljuk a hideg vajat és gyúrjuk, míg a tészta összeáll.
Ha a vaj a kézhőtől felolvadt és még morzsalékos a tészta, adjuk hozzá a tojássárgáját.
2. Sütőpapírral bélelet gáztepsinek - akinek van kb. feleakkora, alacsony falú tepsi, abba tegye - kb. a közepébe belenyomkodjuk a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy egyenletes vastagságú legyen mindenhol.
3. Tetejét megkenjük a tojásfehérjével / egész tojással és megszórjuk a mandulával.
(Kicsit belenyomkodjuk, hogy később se essenek le!)
(Kicsit belenyomkodjuk, hogy később se essenek le!)
Azon melegében felszeleteljük kisebb négyzetekre!
Megvárjuk míg kihűl és fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése