SZŐLŐS TÉSZTA
A desszert a "Fakanál: 101 ünnepi étel receptje" című kiadványban található. Ennek ellenére annyira nem nagy szám, viszont egyszer, hétvégi nasinak, ki lehet próbálni.
HOZZÁVALÓK 5-6 ADAGHOZ:
300 g (szárazon) spagetti v. széles metélt
1 nagy fürt szőlő (én 1-1 kék és fehér kisebb fürtöt használtam)
3 db tojás
3 dkg liszt
2 dl fehérbor
1/2 db citrom héja
1 tasak vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
csipet só
2-3 db szegfűszeg
ELKÉSZÍTÉS:
1. A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
2. A szőlőt alaposan megmossuk, a szemeket kimagozzuk.
3. A 3 db tojás sárgáját cukorral, vaníliás cukorral, 3 dkg liszttel, 0,5 dl vízzel csomómentesre keverjük.
4. A fehérbort szegfűszeggel és a levágott vagy lereszelt citromhéjjal felforraljuk.
5. A cukros, lisztes tojássárgához fokozatosan hozzákeverjük a forró fehérbort. (A szegfűszeget előtte vegyük ki!)
6. A keveréket összedolgozzuk a főtt tésztával és a szőlőszemekkel.
7. A fehérjéket kemény habbá verjük és végül azt is összekeverjük a tésztával.
Az egészet kivajazott formába öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon - nem légkeveréssel sütjük - , míg a teteje enyhén megbarnul.
Megvárjuk, míg kihűl, igény szerint fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése