BESZTERCEI SZILVÁS-TÚRÓS LEPÉNY
Én 38*25 cm, 6 cm mély tepsiben sütöttem, de nagyobb pitesütőben is lehet.
A tésztájába tettem kevés fahéjat is.
HOZZÁVALÓK 1 TEPSIHEZ:
a tésztához:
300 g búzaliszt
15 dkg margarin vagy vaj
2 db tojás
1 tasak sütőpor
porcukor ízlés szerint
csipet só
tejföl, amennyi szükséges
a töltelékhez:
500 g félzsíros tehéntúró
30 dkg szilva (több is lehet)
1 tasak vaníliás cukor
2 db tojás
cukor ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
1. A lisztet, a sütőport, ízlés szerint cukrot, csipet sót (fahéjat) összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadunk 2 db egész tojást és annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 1 cm vékonyra és kibéleljük vele az enyhén kivajazott tepsit.
A tészta alját villával megszurkáljuk.
3. A töltelékhez a túrót, a kétféle cukrot, 2 tojás sárgáját összekeverünk. Beleforgatjuk a megmosott, kimagozott, feldarabolt szilvát, majd a habbá vert tojásfehérjét.
4. A tölteléket eloszlatjuk a tésztán, majd 180 fokon - nem légkeveréssel - kb. 25 percet sütjük, míg a töltelék megszilárdul.
Kihűtjük. Igény szerint fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése