TÖKÖS-MÁKOS TÉSZTA




Az édesség a "Fakanál: 101 étel főtt tésztából" című kiadványban található.




HOZZÁVALÓK 3-4 ADAGRA:

200 g (szárazon) tészta (bármilyen forma)
500 g sütőtök nyersen
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2*2-3 evőkanál darált mák
2*2 evőkanál lekvár (nálam sárgabarack, de lehet narancs, meggy, ribizli...stb.)
1 db kisebb citrom reszelt héja és felének a leve
porcukor ízlés szerint
30 g vaj


ELKÉSZÍTÉS:

1. A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.


2. A sütőtököt megpucoljuk, nagy lyukon lereszeljük vagy aprítógépben feldaraboljuk.

Belekeverjük a megmosott citrom reszelt héját és felének a levét, a mézeskalács fűszerkeveréket és porcukrot ízlés szerint.




3. Egy kivajazott sütőedényt (nálam 27*17, 6 cm mély) aljára beletesszük a főtt tészta 1/3 részét.

Rárakjuk a sütőtök felét, 2-3 evőkanál porcukrozott, darált mákot, valamint 2-3 evőkanál lekvárt.






4. Erre jön újabb 1/3 rész tészta, a sütőtök maradéka, újabb adag mák és lekvár.

Tetejét bevonjuk a megmarad tésztával és vajdarabokat kockázunk rá.

Előmelegített sütőben 185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 25-30 percet sütjük.

Ha a teteje már barnulni kezd, vegyük ki.

Melegen vagy hidegen fogyasszuk.

Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések