SZŐLŐS TEKERCS
HOZZÁVALÓK 1 TEKERCSHEZ:
a tésztához:
300 g búzaliszt
100 g darált dió
1 db tojás
20 g friss élesztő
125 ml langyos tej
1 teáskanál cukor
1 teáskanál fahéj
csipet só
porcukor ízlés szerint
a töltelékhez:
1 db közepes fürt fehér szőlő
1 db közepes fürt kék szőlő
Elkészítés:
1. A lisztet, a darált diót, a fahéjat, a porcukrot, a csipet sót összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd 45 percig meleg helyen kelesztjük.
2. A szőlőfürtöket megmossuk, majd külön edénybe kimagozzuk a fehér és a kék szemeket.
3. Két részre osztjuk. Enyhén lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 3 mm vékonyra.
Az egyiket félretesszük.
A lapon szétszórjuk a kék szőlőszemeket.
Ráhelyezzük a másik lapot úgy, hogy befedje.
Rászórjuk a fehér szőlőszemeket.
4. A tészta jobb és bal oldalát kicsit behajtjuk, majd feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk. Ha tehetjük az előmelegített gáztűzhely tetejére tesszük 15 percig, egyébként meleg helyen kelesztjük még.
Előmelegített sütőben, tejjel vagy tojással lekenve, 180 fokon - nem légkeveréssel - sütjük kb. 25-30 percig.
Megvárjuk, míg kihűl, majd felszeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése