LILA-RÓZSASZÍN SZENDVICS


Lila zsömle káposztasalátával, párizsival vagy sonkával és lilahagymával.


HOZZÁVALÓK:

4 db zsömléhez:

300 g búzafinomliszt
18 g friss élesztő
1 teáskanál cukor
200 ml vöröskáposztalé (= 400 g vöröskáposzta + 300 ml víz - só, őrölt kömény)

 a káposztasalátához:

100 g vöröskáposzta (kb. 4 fél zsömlére elég)
1 teáskanál majonéz
1 evőkanál tejföl
só, őrölt kömény

a feltéthez:

bármilyen sonka vagy párizsi
lilahagyma


ELKÉSZÍTÉS:

1. Zsömle:

A 400 g vöröskáposztát lereszeljük vagy ledaráljuk, felöntjük a vízzel, fűszerezzük és puhára pároljuk kb. 15 percig.


Leszűrjük, kimerünk belőle 200 ml-t, megvárjuk míg langyosra hűl, ekkor beletesszük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk.

Hozzákeverjük a sózott liszthez, összegyúrjuk (szükség esetén még a megmaradt káposztaléből teszünk hozzá) és meleg helyen 40 percig kelesztjük.



Ekkor a tésztából 4 golyót formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, amit az előmelegített sütő tetejére helyezünk és még kelesztjük kb. 15 percet.

Tetejüket lekenjük vízzel vagy tejjel.

185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 35 percig sütjük.



2. Káposztasaláta:

A 100 g nyers lilakáposztát ledaráljuk / lereszeljük, összekeverjük a sóval és őrölt köménnyel, valamint a tejföllel és a majonézzel.



3.Feltét:

A lilahagymát és a párizsit felkarikázzuk.


4. A szendvics összerakása:

A zsömléket félbevágjuk, felületükön eloszlatunk kb. 1,5 evőkanálnyi káposztasalátát. 
Sonkát vagy párizsit helyezünk rá, végül lilahagymát szórunk rá.

Jó étvágyat!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések