LILA-RÓZSASZÍN SZENDVICS
Lila zsömle káposztasalátával, párizsival vagy sonkával és lilahagymával.
HOZZÁVALÓK:
4 db zsömléhez:
300 g búzafinomliszt
18 g friss élesztő
1 teáskanál cukor
só
200 ml vöröskáposztalé (= 400 g vöröskáposzta + 300 ml víz - só, őrölt kömény)
a káposztasalátához:
100 g vöröskáposzta (kb. 4 fél zsömlére elég)
1 teáskanál majonéz
1 evőkanál tejföl
só, őrölt kömény
a feltéthez:
bármilyen sonka vagy párizsi
lilahagyma
ELKÉSZÍTÉS:
1. Zsömle:
A 400 g vöröskáposztát lereszeljük vagy ledaráljuk, felöntjük a vízzel, fűszerezzük és puhára pároljuk kb. 15 percig.
Leszűrjük, kimerünk belőle 200 ml-t, megvárjuk míg langyosra hűl, ekkor beletesszük a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk.
Hozzákeverjük a sózott liszthez, összegyúrjuk (szükség esetén még a megmaradt káposztaléből teszünk hozzá) és meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Ekkor a tésztából 4 golyót formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, amit az előmelegített sütő tetejére helyezünk és még kelesztjük kb. 15 percet.
Tetejüket lekenjük vízzel vagy tejjel.
185 fokon - nem légkeveréssel - kb. 35 percig sütjük.
2. Káposztasaláta:
A 100 g nyers lilakáposztát ledaráljuk / lereszeljük, összekeverjük a sóval és őrölt köménnyel, valamint a tejföllel és a majonézzel.
3.Feltét:
A lilahagymát és a párizsit felkarikázzuk.
4. A szendvics összerakása:
A zsömléket félbevágjuk, felületükön eloszlatunk kb. 1,5 evőkanálnyi káposztasalátát.
Sonkát vagy párizsit helyezünk rá, végül lilahagymát szórunk rá.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése