KEDGEREE : ANGOL-INDIAI REGGELI
A neten sokféle "Kedgeree" recept található. Az biztos, hogy van benne Indiára jellemző fűszer, currypor alap, plusz még ki, mit szeret. Van benne tojás. Többnyire főtt vagy buggyantott, de szerintem a tükörtojás sem ugrik le róla. Ezen kívül pedig kell füstölt hal. Ez is bármi lehet, de ne konzervet, hanem halfilét használjunk.
Én a rizs részét a "Royal recipes 2. évad 11. részéből ("War and strife" - ez az első recept, mindjárt az elején kb. 3:50-nél kezdődik.) késztettem el, a buggyantott tojás is maradt, de nem lazac, hanem füstölt hering került bele.
https://www.dailymotion.com/video/x6rfji2
HOZZÁVALÓK 2 ADAGRA:
150 g rizs (szárazon)
1 db vöröshagyma
1 db hegyes-erős, zöld paprika
1 teáskanál currypor
3 evőkanál olvasztott vaj v. 1,5 evőkanál olaj
3 evőkanál friss petrezselyem
2 db kardamom
kevés friss gyömbér
só, őrölt bors
A feltéthez:
150 g füstölt hal
2 db tojás
ELKÉSZÍTÉS:
1. Az apróra feldarabolt hagymát és zöldpaprikát, valamint a rizst enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket (gyömbér, currypor, kardamom, só, őrölt bors), átforgatjuk, majd felöntjük vízzel (attól függően milyen típusú rizst használunk.)
Megfőzzük. Belekeverjük a petrezselymet.
2. A tojást elkészítjük a tetszőleges módon.
3. A halat felkockázzuk vagy csíkozzuk, esetleg szeleteljük.
Én kevés olajon a forró serpenyőben 1 percre beledobtam, mert nem eszek nyers halat, de elvileg a füstölt hal már kész a fogyasztásra.
Tálaláskor alulra kerül a rizs, rá a hal végül a tetejére a tojás.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése