TORTILLAFÁNK HORTOBÁGYI MÓDRA

...vagyis hússal töltve, tejfölös-pörköltös mártással.

A recept elkészítéséhez szükség van 1 szilikonos fánkformára.



HOZZÁVALÓK 10 DB-HOZ:

a tésztához:

300 g liszt (búza, rozs, kukorica...stb.)
1/2 tasak sütőpor
50 g zsiradék
csipet cukor
hideg víz

a töltelékhez:

500 g darált hús
2 db vöröshagyma
1 evőkanál Erős Pista
só, bors, őrölt paprika
(1 db hegyes-erős paprika, 1 db paradicsom-elhagyható)

az öntethez:

3 evőkanál tejföl
a pörkölt szaftja
csipet só


ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot összekeverjük.
Elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon.
Letakarva 30 percet pihentetjük.


2. Ezalatt elkészítjük a pörköltet.

Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a darált húst és kevergetjük, míg kifehéredik.
Fűszerezzük, hozzátesszük a zöldségeket.
Ráöntünk kb. 3 dl vizet és fedő alatt puhára pároljuk.

Leszűrjük úgy, hogy a levét egy edénybe felfogjuk.

3. A tésztát kétfelé vesszük, kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra.

Az aljától kihagyunk kb. 1,5-2 cm-t és hosszában ráhelyezünk 1 sornyi pörköltet.


4. Alulról ráhajtjuk a tésztát, majd a széleit lenyomkodjuk.
Egy késsel körbevágjuk.



4. A szilikonos fánkformát masszívabb sütőlemezre helyezzük.
Egységeit kikenjük vajjal.
Beletesszük a tésztacsíkot.


5. Előmelegített sütőben 180 fokon - légkeveréssel - kb.15-20 percig sütjük, míg a teteje megbarnul.

Óvatosan kiemeljük a formából.



A tejfölt összekeverjük a szafttal és ezzel meglocsolva tálaljuk a tortillafánkokat.

Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések